top of page
bahn-4294.jpg

VIINILLÄ VISIOITU,

rakkaudella rakennettu

Kävellessämme sateisena syyskuun keskiviikkona Mikkelin keskustan kävelykatua pitkin kohti vapaata liiketilaa, perhoset lentelivät vatsassa. Ideat kasaantuivat päähän ja halu päästä aloittamaan oli kova. Astuessamme sisään Mikonkatu 6 katutason tyhjään liikehuoneistoon, tiesimme samantien: tämä se on! Tästä tulee meidän lapsemme. 

Päivät kuluivat ja matelivat hitaasti. Jokainen päivä puhelimen soidessa toivoi vahvistusta siihen, pääsemmekö aloittamaan oman unelmamme rakentamisen. Näin lopulta kävi. Onnen kyyneleet valuivat poskia pitkin, ja jännityksen sekaiset tunteet valtasivat kehon. Omasta unelmasta tulee totta.

MIKÄ IHMEEN BAHN?

Palattaessa ajassa taaksepäin, Italian tunnelmalliseen pikkukahvilaan, nimemme sanottiin ensi kertaa ääneen. Nauroimme lempinimestä muodostuneelle Bahnille, eikä tuolloin vielä tiedetty miten suuren merkityksen se vielä jonain päivänä tuleekaan saamaan. Päätös oli kuitenkin tuona iltana tehty. On muutoksen aika. Aika toteuttaa oma visio. Kun nimi myöhemmin piti päättää, ei ollut vaihtoehtoja. Mikä olisi sympaattisempi, ja liikkeellemme istuvampi nimi, kuin Bahn! 

BAHN04.jpg

PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

Hyvällä maulla vanhaa ja modernia yhdistelevä liikkeemme pitää sisällään paljon vanhoja esineitä ja tarinoita. Kuten entisajan vanhoissa tunnelmallisissa barber shopeissa, myös Bahniin astuessa tuntee jokainen kerta olonsa kotoisaksi. Yksi vanhoista vintage-kylteistämme löysi tiensä Bahniin Jamaikalta asti. Toinen lensi luoksemme niin ikään Atlantin yli, suoraan melkeinpä eilen 1930-luvulla puretusta amerikkalaisesta rakennuksesta. Ystävällinen täti lähetti meille ikivanhan ja sitäkin painavamman kassakoneen Torniosta. Betoninen myyntitiskimme puolestaan omaa ainakin painonsa puolesta hyvinkin raskaan historian Jack & Jonesilla. Vanhat matkalaukut tarttuivat mukaan kirpputoreilta. Peilien noutoreissulla mukaan tarttui myös ikkunasta kurkkiva Reuzeliksi nimetty possumme, sekä pähkinän sävyinen tumma lankkulattiamme. Samaisen rakennuksen yläkerran herrasmies lahjoitti ikkunalaudaltamme löytyvän vintage-kameran ja kävelykepin.

BAHN05.jpg

TARINA JATKUU

Valmistumisen lähestyessä loppuaan alkoi liikkeemme brändi näkymään selkeästi. Kotoa löytyvä auttava käsi, tänäkin päivänä korvaamaton brändimanagerimme rakensi meille liiketilan ohella myös nettisivut. Pääsimme paljastamaan nimemme, ja saimme ajanvarauksen auki. Muut auttavat kädet loppusuoralla löytyivät lähipiiristä ja muilta yrittäjiltä; Bahn sai kasvot ja työntekijät heidän kauttaan. Tarkkaan valitut tuotteet ja yhteistyökumppanit antoivat Bahnille loppusilauksen. Vuosi läheni loppuaan ja avajaispäivämme lähestyi. Kuukaudet, jotka olivat hujahtaneet hetkessä, olivat jättäneet muistoihin pysyvän jäljen. Kun Mikonkadulle, marmorilla koristeltuun julkisivuumme kiinnitettiin Bahnin kyltti, tunsi kaiken sen arvostuksen ja kiitoksen siitä, mitä olimme saaneet aikaan. 2.1.2018 avasimme ylpeinä ovet tuleville asiakkaillemme. 

 

Tänäkin päivänä liikkeemme ovi käy tiuhaan. Naurun solina, taustamusiikki ja työskentelevät kädet tekevät yhdessä taikojaan. Tarinamme pitää sisällään upeita yhteistyökuvioita, koulutuksia, tapahtumia ja niiden saattelemana Bahn jatkaa kasvuaan päivä päivältä. Kodikas ja lämmin parturi-kampaamomme on löytänyt hetkessä paikkansa ja upeat asiakkaansa Mikkelin keskustasta. Aina astuessa työpäivän aamuna sisään Bahniin, tuomiokirkon kellojen soidessa, se sama hymy, jonka tunsi ensimmäistä kertaa syyskuussa 2017 hiipii kasvoille. 

Se on hymy, joka ei tule koskaan hyytymään. 

BAHN02.png

Bahnia rakennettiin avoimesti, suurella intohimolla ja rakkaudella - kuin omaa kotia. Ohi kulkevat ihmiset kurkkivat tarkoituksella peittämättömistä ikkunoista sisälle ja utelivat mitä tähän oikein rakentuu. Hämyiset syksyn illat olivat päivä toisensa jälkeen tunnelmallisempia. Naapurissa sijaitseva pizzeria ja kehoa lämmittävä täyteläinen punaviini tulivat tutuiksi, samalla kun tiiliseinämme muurautui paikalleen. Kodikas liikkeemme jatkoi valmistumistaan. Selkeä visio siitä, miten Mikkeliin halutaan tuoda jotain täysin uutta, persoonallista ja arvokasta, oli lähempänä ja lähempänä toteutumistaan. 

01 kassa.jpg

"SURGEONS OF THE SHORT ROBE"

Tarinat ja historia ovat aina olleet osa Bahnia. Sopivasti Itsenäisyyspäivänä Suomen täyttäessä 100 vuotta, sai liiketilan keskeltä löytyvä pyöreä tolppamme "barber polesta" tutun värityksen sinisen raidan. Keskiajalla hiusten ja parranajon lisäksi partureissa suoritettiin myös pienkirurgisia toimenpiteitä - olivathan parturit taitavia käsistään ja osasivat käyttää terävää veistä. Ihmiset kävivät tuolloin partureissa luovuttamassa verta, uskoen tämän puhdistavan pahoja höyryjä kehosta. Asiakkaalle  annettiin tangon muotoinen puukapula käteen, jota puristaessa verisuonet saatiin näkyviin. Parturi teki pienen viiltohaavan, vuodatti verta kulhoon ja kietoi asiakkaan käden ympärille valkoisen pyyhkeen. Kysynnän yleistyessä parturit laittoivat asiakkaan kädessä olleen puukapulan ja osittain veren tahriman valkoisen pyyhkeen liikkeensä ulkopuolelle kuivumaan palvelun tarjonnan merkiksi. Tuuli kieputti usein pyyhkeen puukapulan ympärille, ikään kuin muodostaen kyseisen barber polen. Näreissään olevien lääkäreiden toimesta partureita alettiin kutsumaan termillä "Surgeons of the Short Robe", eli lyhyen kaavun kirurgi. Näin ollen heidät erotettiin selkeästi ammattilaisista. Hygienian parantuessa toimenpide kiellettiin, mutta legenda jäi elämään. Tänä päivänä barber poleja näkee lamppujen muodossa ympäri maailmaa. Kyseessä ei siis ole karkkitanko, ja väritys tulee vanhan tarinan myötä - valkoinen kuvastaa pyyhkeen puhtautta, punainen verta ja sininen verisuonia toimenpiteen aikana. Kannamme edelleen ylpeinä nimitystä lyhyen kaavun kirurgeista, sillä kertoohan se edelleen upean vertauskuvallisesti kättemme taidoista. "Surgeons of the short robe"- nimitys päätyi historian inspiroimana myös ikkunateippauksiimme.

BAHN06.jpg
01 laiko.jpg
bottom of page